Wczytuję dane...

Postacie leków ziołowych i sposoby ich sporządzania.

Postacie leków ziołowych i sposoby ich sporządzania.

ZIOŁOLECZNICTWO leczenie i wspomaganie się ziołami jest znane od zarania dziejów i można śmiało powiedzieć, że istnieje od czasów, od kiedy istnieje ludzkość. Człowiek od zawsze szukał sposobów na uśmierzenie bólu i ulgę w chorobie, szukał więc leków instynktownie, w naturze. 

Opisałam w tym artykule postacie leków ziołowych oraz sposoby ich przygotowywania.

NAPAR (INFUSUM)

Napar jest to wyciąg wodny z rozdrobnionego ziela, ma na celu wydobycie z rośliny ciał czynnych. Sporządzamy go z ziół, które łatwo ekstrahują z wodą, czyli : kwiaty, drobne nasiona, liście lub całe ziele. napary sporządzamy z roślin wrażliwych na wysoką temperaturę. Naparów używamy do użytyku wewnętrznego jak i zewnętrznego. Rozdrobniony surowiec w ilości przeważnie 1-2 łyżki stołowe, zalewamy wrzącą wodą w ilości od 200 do 250 ml., odstawiamy pod przykryciem na około 20 minut po czy przecedzamy. 

          ODWAR (DECOCTUM)

Odwar przygotowujemy z surowców, które trudno ekstrahować, czyli : kora, kłącza, korzenie, cebule, bulwy oraz surowce krzemionkowe. Surowiec rozdrabniamy zalewamy zimną lub gorącą wodą i gotujemy na bardzo małym ogniu. Długość gotowania zależy od rodzaju surowca, z reguły trwa od 5 do 40 minut. następnie przykrywamy odwar  i odstawiamy na około 20 minut, przecedzamy przez gazę.

               MACERAT (MACERIATIO)

Macerat jest to wyciąg wodny z surowców, które są nieodporne na wysoką temperaturę. Rozdrobniony surowiec zalewamy wodą w temperaturze 20 stopni, pozostawiamy pod przykryciem na około od 8 do 10 godzin , perzecedzamy. 

Działanie wyciągów możemy wzmocnić poprzez ich odparowanie, gotujemy je wtedy na bardzo małym ogniu szerokim naczyniu, mieszając cały czas energicznie. Mają silniejsze działanie więc używamy ich w mniejszych dawkach.

Ze świeżych surowców również możemy przyrządzać odwary, napary i maceraty.

UWAGA !

Należy pamiętać, ze wszystkie wyciągi wodne przygotowujemy w naczyniach fajansowych, szklanych lub emaliowanych, których używamy tylko w tym celu. Nigdy nie używamy naczyń aluminiowych, niklowanych, miedzianych lub uszkodzonych !!!

       NALEWKI (TINCTURA)

Nalewki to wyciągi alkoholowe, sporządzamy je z rozdrobnionego surowca w stosunku 1 część ziół, 5 części alkoholu. Surowiec zalewamy alkoholem (od 30 do 70 %), zakręcamy szczelnie i pozostawiamy na 14- 21 dni. Filtrujemy i zlewamy do ciemnych butelek. Nalewki rozcieńczamy z wodą, miodem lub herbatką ziołową.

        INTRAKT (ALKOHOLATUREE STABILISATAE)

Wyciąg alkoholowy ze świeżych surowców, aby go uzyskać zalewamy surowiec alkoholem w temperaturze około 80 stopni i macerujemy 14 dni. Następnie filtrujemy. Przy przyrządzaniu należy zachować ostrożność !!! Płomień nie może mieć kontaktu z alkoholem !!!

                                              ALKOHOLATURA ZIMNA (ALKOHOLATURA EX HERBA RECENTE)

Wyciąg alkoholowy ze świeżych surowców 1:5 macerujemy 14 dni, filtrujemy, zlewamy do ciemnych butelek.

ALKOHOLOMEIDY (ALKOHOLOMEL)

Nalewkę lub intrakt mieszamy z miodem w proporcji 1:1 lub 1:2. Spożywamy rozcieńczony.

WINO ZIOŁOWE (VINUM MEDICATA)

Surowiec zalewamy winem, macerujemy od 14 do 30 dni w ciemnym miejscu, filtrujemy i zlewamy do ciemnych butelek.

MIODY ZIOŁOWE LECZNICZE (MELLITA)

Sproszkowany surowiec mieszamy z miodem 1:1 ( możemy dodać kilka kropel alkoholu, aby składniki połączyły się łatwiej)

        OCTY LECZNICZE ( ACETA MEDICATA) 

Wyciągi ze świeżych lub suszonych ziół. Ocet spożywczy w stosunku 1:1 mieszamy z ziołami i macerujemy w ciemnym miejscu od 14 do 21 dni. używamy zewnętrznie lub wewnętrznie po rozcieńczeniu z wodą 1:2. 

WYCIĄGI OLEJOWE (OLEA)

Świeże, rozdrobnione surowce zalewamy gorącym olejem, naczynie okrywamy kocem i odstawiamy na 24 godziny. Następnie przestawiamy w ciemne miejsce na 14 dni. Filtrujemy i zlewamy do ciemnych butelek. Używamy do potraw lub okładów, kąpieli i masaży.

SYROPY (SIRUPI)

Suropy to stężone roztwory cukru w wyciągach roślinnych. uzyskujemy je poprzez rozpuszczenie cuków w wyciągu w stosunku 1:1 , w celu przedłużenia żywotności możemy dodać 40 % alkoholu 50 ml. alkoholu na 100 ml. syropu.

              SOKI( SUCCI RECENTES PLANTARUM)

Soki uzyskujemy poprzez wyciskanie surowców przy pomocy sokowirówki, wyciskarki lub gazy. Aby przedłużyć ich żywotność dodajemy alkohol 40-60% w stosunku 1:1 lb pasteryzację. 

PROSZKI I ZASYPKI (PULVERES ET CUTIPULVERES)

Dokładnie wysuszone surowce rozdrabniamy dokładnie przy pomocy moździerza lub młynka. Zasypki otrzymujemy poprzez połączenie proszku z talkiem lub mąką ziemniaczaną.

MIESZANKI ZIOŁOWE (SPECIES)

Pozyskujemy po wymieszaniu co najmniej dwóch surowców, przy sporządzaniu mieszanek, należy pamiętać, aby surowce nie wchodziły ze sobą w inter reakcje i nie zawierały takiego samego składu chemicznego !

OKŁADY

Okłady przygotowujemy z rozdrobnionych ziół zalanych wrzątkiem, aby powstała z nich gęsta papka. Po około 10 minutach papkę zawijamy w gazę i przykładamy na chore lub bolace miejsce. 

UWAGA !!! Przy sporządzaniu samodzielnemu leków ziołowych, zawsze zachowujemy ostrożność, należy dobrze sprawdzić działnie, proprcje, dawkowanie, warto w tym celu zasięgnąć porady specjalistów. Surowce pozyskujemy z dobrych sprawdzonych sklepów lub źródeł. Przed kuracją ziołową konsultujemy się z lekarzem !!!

Pozdrawiam Elżbieta. Śmiech


/06fc778c5505f7285e98b7466f5dc4b5.png">