OGÓREK

Dlaczego ogórek nie śpiewa
"Pytanie to, w tytule postawione tak śmiało,
choćby z największym bólem
rozwiązać by należało.
Jeśli ogórek nie śpiewa,
i to o żadnej porze,
to widać z woli nieba
prawdopodobnie nie może.
Lecz jeśli pragnie ? Gorąco !
Jak dotąd nikt, jak skowronek.
Jeżeli w słoju nocą
łzy przelewa zielone ?
Mijają lata i zimy,
raz słoneczko, raz chmurka,
a my obojętnie przechodzimy
koło niejednego ogórka. "
Konstanty Idelfons Gałczynski
OGÓREK (CUCUMIS)
Ogórek należy do rodziny dyniowatych i jest rośliną jednoroczną o pędach płożących się lub wspinających. Rozróżniamy 55 gatunków ogórka.
WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE, SKŁAD
Ogórki w 98 % składają się z wody, może nie są bombami witaminowymi, co prawda zawierają witaminę A, K, witaminy z grupy B (B1, B3, B6), C, E. Ale cała siła ogórka tkwi w błonniku, makro- i mikroelementach , flawonoidach (fistetyn), zawierają też kwas kawowy oraz kurkubitacyny B(CuB) i laricynesinol, pinoresinol, które mogą chronić przed nowotworami oraz wapń, żelazo, fosfor, magnez, cynk, sód. Są rownież bogate w potas (136-147/100ml.), potas wspomaga pracę serca i i reguluje ciśnienie krwi. Najwięcej cennych składników zawiera skórka.
Ogórki doskonale wpływają na układ sercowo-naczyniowy, obniżają poziom złego choresterolu, usuwają nadmiar wody w organiźmie, przywracają równowagę kwasowo-zasadową w żołądku. Pomagają przy zgagach, wspomagają odchudzanie. W kosmetyce są również doceniane, rozjaśniają przebarwienia, normalizują pracę gruczołów łojowych, zamykają rozrzeżone pory, działają kojąco, oczyszczają, nawilżają i lekko ściągają skórę. opóźniają proces starzenia.
Dzięki zawartości krzemu poprawiają też kondycję włosów i paznokci. Pomagają też w walce z nieświeżym oddechem i przykrym zapachem potu.
OGÓRKI KISZONE
Ogórki kiszone to doskonały probiotyk, zawierają kwas mlekowy, witaminy B1, B2, B3, C, A, E, K. chronią przed anemią, lekko zakwaszają organizm, pobudzają pracę jelit, zapobiegają zaparciom, regulują florę bakteryjną w jelitach, ułatwiają trawienie białek, tłuszców i węglowodanów.
SKŁADNIKI
Świeże, jędrne ogórki, koper włoski, czosnek, korzeń chrzanu, liscie wiśni lub czarnej porzeczki. Sól Kłodawska lub kamienna niejodowana, woda.
PRZYGOTOWANIE
Do słoików wkładamy po gałązce kopru, paru ząbkach czosnku, obrany korzeń chrzanu, po parę liści. Układamy ściśle ogórki i zalewamy dobrej jakości przegotowaną, osoloną wodą (1 łyżka stołowa soli na 1 litr wody).tak aby zakrywały cały owoc. Ja osobiście zalewam zimną, ale są zwolennicy zalewania gorącą, tą decyzję pozostawiam wam. Zakręcamy słoiki i pozostawiamy. słoiki przechowujemy w ciemnym chłodnym miejscu. Kiszonki możemy również przygotować w naczyniu glinianym, zachowując proporcje.
RZECIER OGÓRKOWY NA ZIMĘ
SKŁADNIKI
2,5 kg. ogórków gruntowych, 2,5 łyżki stołowe soli Kłodawskiej lub kamiennaj nie jodowanej, 5 ząbków czosnku.
PRZYGOTOWANIE
Ogórki umyć dokładnie, odciąć ciemne końcówki (mogą być gorzkie !!!), zetrzeć wraz ze skórką, na tarce ogróbych oczkach. Dodać obrany, pokrojony na plasterki czosnek, wsypać sól i dokładnie wymieszać, odstawić na 12 godzin. Po 12 godzinach przełożyć wraz z zalewą, do wyparzonych słoiczków, zakręcić szczelnie, przechowywać, w chłodnym miejscu. Przecier jest gotowy po miesiącu.
Polecam też gotowy, ekologiczny przecier BIO FOOD dostępny w naszym sklepie !!!
UWAGA !
Pamiętajmy aby kupować ogórki do kiszenia ze sprawdzonych źródeł, ponieważ mogą być pryskane przed zerwaniem i w takim wypadku kiszonki mogą ulec zgniciu, to samo tyczy się wody, nie powinna to być woda chlorowana !!!
Pozdrawiam Elżbieta.