Wczytuję dane...

Ocet jabłkowy, właściwości, zastosowanie, przepis.

Ocet jabłkowy, właściwości, zastosowanie, przepis.

OCET JABŁKOWY

Ocet jabłkowy znany już w Starożytności, stosowany w wielu kulturach na całym świecie. Był używany w Babilonie do konserwacji żywności. Kleopatra używała octu jabłkowego do swoich kąpieli, Legioniści gasili nim pragnienie pijąc go po rozcieńczeniu z wodą. Jego lecznicze właściwości znał Hipokrates 400 lat pne. , odkrył on, że to potężny eliksir leczący i oczyszczający, naturalny antybiotyk i doskonały środek antyseptyczny, który zwalcza wisusy i bakterie. Używał go do leczenia swoich pacjentów, leczył nim zaburzenia układu pokarmowego oraz układu oddechowego. W Średniowieczu w całej Europie był stosowany do konserwacji żywności, używano go jako środek wspomagający trawienie. Służył też do dezynfekcji ran i leczenia zarazy a nawet do cucenia omdlałych dam. 

Ocet jabłkowy to wodny roztwór kwasu octowego, który powstaje w w wyniku fermentacji octowej alkoholu, w którym bakterie wywołują fermentację owoców. A dzięki jabłkom z których powstaje, jest bogaty w mnóstwo składników odżywczych. Głównym składnikiem octu jabłkowego jest pektyna,  beta karoten, kwas octowy, kwas mlekowy, kwas cytrynowy, związki polifenelowe (kwas galusowy, chlorogenowy, kawowy, kumarowy, epikatechiny ). Zawiera mnóstwo witaminy E, oprócz tej witaminy zwanej witaminą młodości w jego skład wchodzą również witamina B 1, B 2, B 3, B 5, B 6, A, C, P,  Biotyna, kwas foliowy, sód, fosfor, potas, krzem, wapń, magnez oraz żelazo.

Spektrum działania octu jabłkowego jest bardzo szerokie i nie wiem czy zdołam wszystkie wymienić. Przede wszystkim pomimo, że wydaje się kwaśny działa alkalizująco na organizm i utrzymuje naturalną kwasowość. Działa przeciwgrzybicznie, antyseptycznie oraz leczy już zaawansowaną, działa przeciwbakteryjnie i hamuje namnażanie się bakterii chorobotwórczych. Jest doskonałym regulatorem poziomu cukru we krwi, zmniejsza wydzielanie insuliny, zmniejsza ciśnienie krwi,  obniża poziom choresterolu, poprawia stan naczyń krwionośnych, zapobiega miażdżycy. Przyśpiesza trawienie, a co za tym idzie jest doskonały w walce z nadwagą, doskonale pobudza wydzielanie soków żołądkowych, likwiduje zgagę, wspomaga syntezę enzymów trawiennych, wspomaga wątrobę i trzustkę. Radzi sobie nawet z Candidą. Doskonale wspomaga perystaltykę jelit, normalizuje kultury pożytecznych bakterii jelitowych. Łagodzi bóle mięśni, bóle i zapalenia stawów, odpręża, pomaga na bóle głowy, dokuczliwe migreny. Zwalcza łuszczycę, brodawki i brodawczaki, doskonały na trądzik, wypryski skórne, opryszczkę, leczy wszelkie egzemy, łagodzi objawy ukąszeń owadów i dezynfekuje je. Doskonały w przeziębienich, grypie, łagodzi wydzielanie się śluzu oraz obrzęki błon śluzowych przy przeziębieniu, oczyszcza węzły chłonne, reguluje zbyt obfite krwawienia miesiączkowe, pozwoli pozbyć się upławów. Doskonały na problemy oddechowe, zapalenie płuc, leczenie zapalenia jamy ustnej, usuwa nieprzyjemny zapach z ust, wybiela zęby. Doskonale podnosi odporność. 

W kosmetyce i urodzie jest nieocenionym środkiem jak już wspomniałam używała go nawet Kleopatra do swoich kąpieli. Używając octu jabłkowego możemy pozbyć się przebarwień , piegów, kwas zawarty w occie doskonale oczyści naszą twarz z zanieczyszczeń, pozostałościach po makijażu, wyleczy trądzik, przywróci naturalne ph skóry. I co może wydać się dziwne działa doskonale jako naturalny antyperspirant, który nie zatyka nam gruczołów, zapach szybko się ulotni i zostawi uczucie świeżości. Ma również zbawienne działanie na nasze wlosy, zwalcza łupież, pobudza wzrost włosów pozwoli oczyścić włosy z wszelkich zanieczyszczeń, pozostałości po odżywkach, szamponów, silikonów, nada im  piękny połysk. 

STOSOWANIE

Przy wszelkich dolegliwościach wewnętrznych, problemach z trawieniem, żołądkiem, oraz profilaktycznie, aby zakwasić żołądek zaleca się spożywanie octu jabłkowego 15 minut przed każdym posiłkiem rozcieńczonym z wodą, 2 łyżki stołowe octu na szklankę wody. 

Przy ukąszeniach owadów, przy przebarwieniach, piegach, problemach skórnych stosujemy nierozcieńczony miejscowo na skórę.

Przy grzybicy stóp dolewamy do wody i moczymy stopy, przy grzybicy pochwy, upławach, zakażeniach bakteriami pochwy stosujemy rozcieńczony do podmywania. Można go z powodzeniem używać zamiast chemicznych płynów do pielęgnacji i mycia części intymnych. 

Do płukania włosów, przy łupieżu lub gdy chcemy je oczyścić lub nadać im blasku, zachować ich piękny kolor używamy octu rozcieńczonego z wodą do ostatniego płukania, zapach szybko się ulotni, a włosy pozostaną błyszczące i miękkie w dotyku. 

Do kąpieli przy bólach mięśni, aby zachować piękną skórę lub pozbyć się nieprzyjemnego zapachu ciała, bądź przy egzemach, łuszczycy, grzybicy dolewamy pół litra octu do wody w wannie. Kąpiel powinna trwać około 15 minut. 

Przy bólach głowy, migrenach należy rozcieńczyć ocet z wodą w stosunku 1 :1 podgrzać w garnku, aby zaczęła mocno parować, następnie pochylić się nad garnkiem, z ręcznikiem zasłonić szczelnie głowę, tworząc tak zwany "namiot" i zrobić od 50 do 80 wdechów. Można też przygotować kompres i przykładać do czoła. 

Przy bólu gardła rozcieńcz dwie łyżeczki octu na szklankę wody i płucz gardło, co godzinę, pomaga również na wszelkie zmiany w jamie ustnej. 

Przy żylakach smaruj nierozcieńczonym octem jabłkowym żylaki, zawsze w stronę serca. Przy półpaścu smaruj nierozcieńczony zmienione miejsce od 6 do 8 razu w ciągu doby. 

Łyżka stołowa octu zlikwiduje czkawkę. 

Kiedy dokucza nam artretyzm, przy bólach kończyn zrób kompres z ostu jabłkowego i przykładaj na noc, mozna też moczyć kończyny w wodzie 1 szklanka octu, 2 szklanki wody. 

Ocet jabłkowy ma też szerokie zastosowanie w gospodarstwie domowym i kuchni. Jak już pisałam jest doskonałym konserwatorem żywności. Doskonale zakwasza pokarmy. Podnosi walory smakowe, pozwala utrzymać piękny kolor buraka, awokado, brokuła, szpinaku i innych owoców i warzyw. Doskonały do surówek, sałatek, soków, syropów. 

Zakupione w sklepie, niewiadomego pochodzenia owoce lub warzywa zanurzamy najpierw w wodzie z sodą oczyszczoną, (łyżka stołowa na 5 litrów wody) na 5 minut, płuczemy i ponownie zanurzamy na 10 minut w wodzie z octem jabłkowym 2 łyżki na litr wody i płuczemy pod bieżącą wodą, pozbędziemy się w ten sposób pestycydów, oraz zmyjemy opryski i chemikalia. Jeśli chcemy pozbyć się robaczków, gąsienic z warzyw takich jak kalafior, brokuł, kapusta wystarczy zanurzyć warzywo w wodzie z octem i nieproszeni goście wypłyną do wody. 

W gospodarstwie domowym to istny skarb i najlepszy środek antybakteryjny. Przede wszystkim zabija bakterie, rozcieńczony z wodą może być stosowany jako płyn do mycia blatów kuchennych (dla ładnego zapachu do butelki z rozpylaczem możemy wkropić parę kropli dobrej jakości olejku eterycznego np. cytryna, lawenda lub soku z limonki bądź cytryny), zamiast szkodliwych dla nas i dla środowiska środków chemicznych, dokonały do nabłyszczania i mycia naczyń, sztućców. Pięknie nabłyszcza szkło, można nim myć okna, wszelkie szklane powierzchnie. Jeżeli mamy problem z kamieniem w umywalkach, kabinie prysznicowej, wystarczy spryskać nierozcieńczonym octem powierzchnie, pozostawić na 15 minut, przetrzeć szmatką i spłukać. Do czajnika w którym nazbierał się kamień wlewamy ocet i zagotowujemy, pozostawiamy na 10 minut, płuczemy i po kamieniu ani śladu. Aby pozbyć się kamienia z pralki, a przy okazji zachować piękny kolor ubrań, dolewamy octu do pralki. Farbującą tkaninę wystarczy namoczyć w wodzie z dodatkiem szklanki octu na dwa litry wody, na pół godziny a tkanina przestanie farbować i zachowa piękną barwę. 

.

.

.

PRZEPIS NA DOMOWY OCET JABŁKOWY

Do WYPARZONEGO  glinianego naczynia lub słoika wrzucamy jabłka wraz z pestkami i skórkami (możemy też użyć obierek, ogryzków), zapełniamy mniej więcej 2/3 naczynia, dodajemy 5 centymetrowy kawałek imbiru, pokrojonego w plasterki. Jeżeli chcemy nadać octu ładny żywy kolor możemy dodać 3 -4 śliwki węgierki. Następnie zalewamy jabłka przegotowaną, przestudzoną wodą z cukrem, na 1 szklankę wody 1 łyżka ksylitolu lub cukru, pamiętajmy aby cukier dobrze się rozpuścił. Nie musimy przejmować się szkodliwością cukru ponieważ zostanie on pożywką dla bakterii. Zalewamy jabłka dotąd aż będą całe zanurzone w wodzie, nic nie może pływać na wierzchu, ponieważ może powstać pleśń. Ja wkładam mały szeroki, wyparzony słoiczek z wodą, który nie pozwala im wypłynąć na wierzch. Następnie przykrywamy naczynie gazą i zabezpieczamy gumką. Przykrywamy naczynie np. ściereczką lub ręcznikiem i odstawiamy. Przez pierwsze trzy dni możemy pomieszać wyparzoną, drewnianą łyżką, ale nie jest to konieczne. Ważne aby zaglądać codziennie, czy nic złego się nie dzieje. Kiedy owoce opadną na dno około 3 - 5 tygodni przecedzamy przez gazę do butelek lub słoików. Jeżeli ocet jest prawidłowo wykonany na jego powierzchni powinna zebrać się biała galaretowata skorupa, to tak zwana "MATKA". Nie wyrzucajmy jej jest pełna dobrych bakterii i celulozy. Przełóżmy ją do osobnego słoika, zalejmy wodą lub octem, możemy jej używać miejscowo przy ukąszeniu owada, możemy też użyć dodając ją do następnej produkcji. Jeżeli chcemy przyśpieszyć proces produkcji możemy zamiast wody użyć, świeżo wyciśniętego soku z jabłek. Dodam jeszcze dość istotną rzecz jeżeli używamy jabłek niewiadomego pochodzenia koniecznie zróbmy im kąpiel z sodą i octem, który opisałam powyżej. 

Na dole umieszczam zdjęcia pierwsze i drugie zaraz po przygotowaniu i trzecie zrobione po tygodniu, czwarte już gotowy ocet i ostatnie przelany do butelki po trzech tygodniach przechowywania od zakończonej produkcji. Nie przechowuję go w lodówce, osad powstały na dnie butelki to naturalna rzecz, wystarczy przed użyciem wstrząsnąć.

UWAGA !!! 

Jeżeli nie mamy możliwości, lub po prostu nie chcemy sami produkować własnego octu, musimy koniecznie pamiętać, że do spożywania używać można tylko octu NIEPASTERYZOWANEGO, ocet zakupiony w sklepie nie nadaje się do picia !!!  Jeżeli chcemy zakupić ocet do spożywania kupujmy go tylko w dobrych sklepach, od dobrego producenta i koniecznie zwróćmy uwagę, czy jest ocet NIEPASTERYZOWANY. 

Polecam gorąco ocet jabłkowy firmy BIO FOOD, nieklarowany, z jabłek najwyższej jakości pochodzących z ekologicznych upraw. Dostępny w naszym sklepie. 

Pozdrawiam Elżbieta. Śmiech

.

.

.

/06fc778c5505f7285e98b7466f5dc4b5.png">