Naturalny antybiotyk

SKŁADNIKI
Korzeń chrzanu, wódka 40% w stosunku 1 część korzenia chrzanu i 2 części alkoholu 40 %
PRZYGOTOWANIE
Pokrojony w małe plasterki i obrany chrzan wrzucamy do słoika i zalewamy alkoholem, zakręcamy słoik, wstrząsamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 tygodnie. Po trzech tygodniach filtrujemy i zlewamy do butelek.
ZASTOSOWANIE
Doskonałe lekarstwo przy wszelkiego rodzaju przeziębieniach i grypie. Przy infekcjach jamy ustnej, wzmacnia dziąsła (np. przy paradontozie). Doskonale wspomaga trawienie i wzmacnia żołądek. Ma silne działanie bakteriobójcze i grzybobójcze, podnosi odporność i wzmacnia organizm. Polecany przy kamicy nerkowej. Zewnętrznie stosowany, wcierany w chore i bolące miejsca, pomaga na bóle reumatyczne.
DAWKOWANIE
Należy bardzo uważać z dawkowaniem, ponieważ to bardzo silny antybiotyk. Stosujemy 3 razy dziennie ćwiartkę małej łyżeczki, przy przeziębieniach możemy rozcieńczyć z przestudzoną herbatką lub woda. Przy płukaniu jamy ustnej rozcieńczamy z chłodną wodą. Jeżeli używamy zewnętrznie, należy miejsce smarowane natłuścić najlepiej olejem kokosowym lub inna oliwką.
UWAGA !!!
Nie stosujemy przy wrzodach i nadżerkach żołądka, przy zgagach. Przy schorzeniach wątroby oraz niewydolności nerek !!! Uważamy z dawkowaniem !!
Pozdrawiam Elżbieta