Wczytuję dane...

Domowy chlebek

Domowy chlebek

SKŁADNIKI

2 szklanki i 2 łyżki stołowe mieszanki bezglutenowej (przepis można znaleźć na blogu) ewentualnie czego nie polecam mąki pszennej

0,5 szklanki mąki żytniej

2 łyżki płatków owsianych górskich

2 łyżki słonecznika

2 łyżki lnu w ziarenkach

1 paczka suchych drożdży

1 łyżeczka suszonego  mielonego czosnku lub cebuli (opcjonalnie)

0,5 łyżki cukru, 0,5 łyżki soli,

szczypta kozieradki i szczypta czarnuszki (opcjonalnie)

350 ml. wody.

WYKONANIE

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać sól, cukier, resztę składników, dobrze wymieszać pozostawić do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę.Kiedy ciasto podwoi swoją objętość. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić na pół godziny. piec w temp. 180 stopni około 1 godzinę.  

Pozdrawiam Elżbieta. 

/06fc778c5505f7285e98b7466f5dc4b5.png">