Wczytuję dane...

Makowiec bez pieczenia.

Makowiec bez pieczenia.

SKŁADNIKI 

1,5 szklanki maku (dodatkowo 1 łyżka stołowa)

0.5 szklanki rodzynek 

1 szklanka daktyli 

0,5 szklanki migdałów (namoczonych przez całą noc)

0,5 szklanki orzechów (namoczonych całą noc) 

0,5 szklanki sezamu 

sok z połowy pomarańczy 

3 - 4 łyżki syropu klonowego

2 łyżki oleju kokosowego 

1 szklanka zastygnietej śmietany kokosowej, możemy wykonać samodzielnie lub użyć bloku kokosowego ewentualnie 2 puszki mleka kokosowego mocno schładzamy i używamy tylko zastygłej górnej części.

100 g. dobrze odsączonej masy wiórkowej, pozostałej po produkcji mleka (ewentualnie 2 łyżki wiórek), połączonej z 2 łyżkami oleju kokosowego. 

WYKONANIE 

Z wiórek przygotować mleko koksowe, schłodzić, pozostałe wiórki dobrze odcisnąć przez gazę i połączyć z lekko roztopionym olejem kokosowym. Mak i sezam lekko rozbić blenderem, tak samo postąpić z orzechami, migdałami  i daktylami. Połączyć bakalie z makiem dodać rodzynki, wiórka z olejem, zastygłą śmietanę, syrop klonowy, masę wiórkową z olejem, pozostałą 1 łyżkę maku, wymieszać. Masa powinna mieć zwartą konsystencję i lekko klejącą. Wyłożyć do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia, dobrze docisnąć, można ozdobić mielonymi orzechami i wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na całą noc.  

Pozdrawiam Elżbieta - Dziewanna. 

 

/06fc778c5505f7285e98b7466f5dc4b5.png">