Wczytuję dane...

Jasnota

Jasnota

JASNOTA BIAŁA - (Lamium album)Lamium album (Labiatae). 

JASNOTA PURPUROWA (Lamium purpureum).  

Głucha pokrzywa, martwa pokrzywa, jasnota otulona, ziele maciczne. 

.

.

.

„Jasnota biała głucha pokrzywa,

służy – więc zawsze szczęśliwa.”

 Jan Twardowski


.

.

Już od wczesnej wiosny purpurowe dywany ścielą się pod naszymi stopami, czy tylko pszczółki będą miały tu używanie, czy i my możemy skorzystać ? Wyglądem przypomina pokrzywę, ale spokojnie nie parzy, jest też mniej bogata w cenne właściwości niż królowa pokrzywa, ale warto dać jej szansę. Jak ją więc wykorzystać na co dzień? Po prostu najzwyczajniej, nie deptać, nie pielić a zbierać, smakować, rozkoszować się poznawać dzikie smaki. Dodawać do sałatek, parzyć herbatki, nadaje się również doskonale jako odstraszacz na mole i insekty, ma bowiem bardzo intensywny zapach i jest bogata w olejki eteryczne. Zarówno jasnota biała jak i purpurowa występuje na obszarze niemal całej Europy, Afryce Północnej (Algieria, Maroko, Madera, Wyspy Kanaryjskie), Azji Zachodniej (Liban, Syria, Turcja), w Ameryce Północnej. Roślina pospolita na całym terenie Polski. Rośnie w ogrodach, przydrożach, rumowiskach, zaroślach, łąkach i w rowach. Bardzo często występuje masowo. Obie jasnoty działają podobnie, ale każda nieco inaczej. Polecam obie jednak śmiało mogę stwierdzić, że jednak biała jest dostojniejszą i cenniejszą. Aczkolwiek nie pogardzę również purpurową trzeba brać garściami i czerpać z wszystkiego co nam kwitnie pod stopami...

Zapomniano w dzisiejszych czasach o porastających łąki chwastach, zasypują nasze sklepy wszelkie zamorskie przyprawy, nie patrzymy pod nogi, nie korzystamy z nich, bo przecież łatwiej pójść do sklepu i kupić torbę gotowych przypraw zamiast nazbierać sobie i korzystać z tego co nam rośnie pod stopami. A szkoda bo wiele z tych chwastów nadać może naszej potrawie niebywale dzikiego zapachu i smaku, a do tego poprawić nasze samopoczucie i zdrowie. Niegdyś liście jasnoty używane były do celów kulinarnych. Spożywano je na surowo lub gotowano, co poprawiało smak i zapach potraw. Przyrządzano ją jak szpinak, dodawano do zup, sosów, placków a także parzono jak herbaty. Kwiaty jasnoty stosowano również do odstraszania moli. 

Zielone części ziela przez całe lato może być używane jako składnik surówek, dodatek do zup, sosów i wszelkich dań. Z suszonych liści jasnoty wraz z liśćmi na przykład czarnej porzeczki, maliny czy melisy można też zrobić herbatkę, albo stosować je jako przyprawę. Sama jasnota niezbyt się do tego nadaje ponieważ jej smak dla niektórych może okazać się mało smakowity, natomiast aromat zbyt intensywny, dlatego warto ją po prostu zmieszać z innym aromatycznym ziółkiem. 

.

.

MAGIA 

czasach starożytnych i używano jasnoty jako środek poprawiający nastrój i dodający energii. Jej zażywanie bowiem przepełnia serce radością, odpędza wszelkie smutki i przywraca siły witalne. 

To ziele raczej wiąże się z magią kobiet, ponieważ to właśnie im jest przychylne. Przyzwana przez druidkę czy szamankę "dewa" jasnoty białej zdradzi sekrety przyszłości, pomoże w jasnowidzeniu.

Jeśli więc macie problem z podjęciem trudnej decyzji warto się z nią zaprzyjaźnić i zapytać grzecznie "dewę" jasnoty, jeśli będzie wam przychylna pomoże. Zdradzi wszelkie tajemnice i przepowie co Cię czeka w najbliższej przyszłości. 

Możemy również podczas pełnego księżyca włożyć pachnące kwitnące ziele pod poduszkę, a być może odpowiedź na nurtujące pytania przyjdzie do nas nocą. 



Jasnota należy do rodziny jasnowatych (dawniej nazywanej rodziną wargowych). Jest byliną dorastającą do 60 cm wysokości. Liście jajowate, brzegiem grubo piłkowane, kwiaty w 6-16-kwiatowych niby okółkach, kielich dzwonkowaty z 5 ząbkami. Korona o zgiętej rurce, dwuwargowa, warga górna sklepiona i owłosiona, dolna dłuższa, o nitkowatych klapach bocznych; pręcików 4; słupek 1. Cała roślina gruczołowato owłosiona, przy roztarciu silnie pachnąca. Jasnota purpurowa bardzo często mylona jest z kurdybankiem. 

.

.

JASNOTA BIAŁA - ziele i kwiaty zawierają olejek eteryczny, śluzy, saponiny, garbniki (w zielu ok. 12-14%), flawonoidy (lamiozyd, lamiid, hipolamiid), glikozydy irydoidowe, aminy biogenne (cholina, histamina, tyramina), dużo karotenu, liczne sole mineralne i cukrowce. Korzeń zawiera dużo saponiny i stachiozy. 

Korzeń działa silnie wykrztuśnie, moczopędnie oraz napotnie.

Ziele i kwiaty hamują krwotoki maciczne, regulują miesiączkowanie, raczej je zmniejszają. Zwiększają liczbę erytrocytów we krwi, poprawiają przemianę materii, odtruwają organizm, wzmagają wydzielanie soku żołądkowego, pobudzają apetyt, regulują wypróżnienia, uszczelniają i wzmacniają naczynia krwionośne. Działają żółciopędnie, rozkurczowo, napotnie, moczopędnie, przeciwcukrzycowo, odkażająco, wykrztuśnie, przeciwzapalnie i wzmacniająco. Kwiaty są również cennym źródłem kwasów fenolowych o silnych właściwościach przeciw-utleniających oraz składników mineralnych, takich jak wapń, cynk, żelazo, krzem. Cała roślina działa też uspokajająco i lekko nasennie. 

JASNOTA PURPUROWA -  roślina lecznicza, zawiera związki irydoidowe, flawonoidy, kwas chinowy, kwas hydroksycynamonowy, kwas kawowy i kwas chlorogenowy. Ziele pobudza wydzielanie soku żołądkowego, żółci oraz soku trzustkowego. Podnosi kwasowość soku żołądkowego, poprawiając trawienie białek. Dobry środek przeciwko dyspepsji i niedokwaśności żołądka. Działa również ochronnie na miąższ wątroby oraz silnie przeciwzapalnie. Hamuje rozwój bakterii i grzybów, działając bakteriobójczo i bakteriostatycznie w przewodzie pokarmowym. Podobnie jak jasnota biała hamuje nadmierne krwawienia miesiączkowe, znosi białe upławy i zmniejsza miesiączkowe dolegliwości. Intrakt ze świeżego ziela jasnoty purpurowej działa wyraźnie uspokajająco i przeciwskurczowo. Zmniejsza napięcie mięśni szkieletowych, usuwa drżenie mięśni poprzecznie prążkowanych. 

.

.

.

NAPAR

2 łyżki ziela lub 3 łyżki kwiatów zalać 0,5 litra wrzącej wody, odstawić na 20 minut, przecedzić. Pić 3-4 razy dz. po 100-150 ml. Niemowlęta 3-4 kg  po 4-5,7 ml, 5-6 kg po 7-8,5 ml, 7-8 kg po 10-11 ml, 9-10 kg po 12,8-14 ml, 3-4 razy dz.. Dzieci 11-15 kg po 15,7-21 ml, 16-20 kg po  22,8-28,5 ml, 21-25 kg po 30-35,7 ml, 26-30 kg po 37-42,8 ml, 31-35 kg po 44-50 ml, 36-40 kg po 51-57 ml, 41-45 kg po 58,5-64 ml, 46-50 kg po 65,7-71 ml, 51-55 kg po 72,8-78,5 ml, 3-4 razy dz.

.

.

.

ODWAR 

2 łyżki korzenia zalać 0,5 wody, gotować 5 minut; odstawić na 20 minut; przecedzić. W przypadku chorób zakaźnych, przeziębieniowych, kaszlu itd. można posłodzić miodem.

Jeżeli leczymy schorzenia układu pokarmowego nie słodzimy! Zażywamy jak napar. 

.

.

.

MIESZANKA RÓŻAŃSKIEGO 

Po 1 łyżce stołowej :  jasnoty białej, glistnika, kwiatu lub ziela wrotyczu, kłącza lub kwiatu lapiężnika, kłącza lub ziela kokoryczki. 

2 łyżki mieszanki zalać 0,5 litra wrzącej wody, zaparzać pod przykryciem 1 godzinę, odcedzić. Zażywać 3 razy dz. po 150 ml. UWAGA!!! Lek silny! Wskazania: zatrzymanie miesiączkowania, nieregularne krwawienia miesiączkowe, bóle miesiączkowe, zapalenie przydatków, upławy (jednocześnie stosować doustnie i do przepłukiwania pochwy lub nasiadówek 40-minutowych), zaburzenia hormonalne, okres menopauzy, nerwice, wyczerpanie nerwowe, bezsenność, wewnętrzny niepokój, nadciśnienie, zaburzenia sercowe, stres, zaparcia, bóle brzucha i jajników, zaburzenia metabolizmu, “uderzenia gorąca”, nagłe poty, zawroty głowy, chwilowe zaciemnienia w oczach, uderzenia krwi do głowy, zaburzenia trawienne podczas miesiączki. UWAGA !!! Stosować lek bardzo regularnie ! 

.

.

.

MIÓD Z JASNOTY 

3 łyżki ziela wraz z kwiatami zalać 3 łyżkami miodu lipowego. Zażywać po łyżce 3 razy dziennie w przypadku chorób dróg oddechowych. 

.

.

 MACERAT OLIWNY Z KWIATÓW 

5 łyżek suszu z kwiatów jasnoty białej, 2 łyżki suszonych płatków nagietka, 1,5 szklanki oliwy z pestek winogron. Kwiaty zalać oliwą i bardzo powoli podgrzać, odstawić pod przykryciem na 2 godziny. Odcedzić, zlać do butelki z ciemnego szkła. Olej posiada właściwości przeciwzapalne, nawilżające oraz odżywcze. Łagodzi poparzenia słoneczne, podrażnienia skóry, zmiany łuszczycowe. 


SURÓWKA Z DZIKICH ZIÓŁ.  

Garść liści jasnoty, garść listków pokrzywy, garść podagrycznika, parę listków mniszka, parę kwiatów stokrotki, pęczek rzodkiewek wraz z liśćmi, sól, pieprz, odrobina soku z cytryny, 2 łyżki oleju z konopi. Zioła i liście rzodkiewki poszarpać na mniejsze kawałki, dodać pokrojoną rzodkiewkę, doprawić, posypać stokrotką. 

.

.

SURÓWKA Z LIŚCI 

1 jabłko, 1 marchewka, plaster korzenia selera, pęczek natki pietruszki, parę listków czosnku niedźwiedziego, sól, pieprz, oliwa z oliwek, sok z cytryny. Jabłko oraz warzywa zetrzeć na tarce, dodać porwane na mniejsze kawałki liście, doprawić. 

.

.

.

 HERBATKA OCZYSZCZAJĄCA 

Po łyżce stołowej ziela jasnoty, pokrzywy, młodych liści brzozy, perzu, kwiatów fiołka i bzu, wymieszać. 1 łyżeczkę mieszanki zalewamy szklanką wrzątku, parzymy 15 minut pod przykryciem. Pić w 3 porcjach codziennie przez tydzień. Odtruwa organizm, oczyszcza, odmładza, dodaje energii. 

.

.

NAPAR NA ZAPALENIE SPOJÓWEK, ROPIEJĄCE OCZY 

1 łyżeczka jasnoty, 1 łyżeczka świetlika zalać szklanką wrzątku, zaparzać do przestygnięcia. Przemywać oczy kilka razy dziennie. 

.

.

NAPAR DLA CERY TRĄDZIKOWEJ

Po 1 łyżeczce jasnoty białej i bratka polnego, zaparzać w 2 szklankach wrzątku przez 15 minut. Napar pić w dwóch porcjach rano i wieczorem. Można również używać do przemywania cery. 

.

.

PŁUKANKA DO WŁOSÓW 

4 łyżki kwiatów jasnoty białej zalewamy 2 litrami wody w emaliowanym garnku i gotujemy bardzo wolno 2 minuty pod przykryciem. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy na 20 minut. Po odcedzeniu, w połowie otrzymanego płyny należy umyć włosy używając łagodnego szamponu, a połowę płynu pozostawić do ostatniego płukania. Płukanka działa nawilżająco, delikatnie rozjaśnia włosy i nadaje im blasku i połysku. 

.

.

UWAGA !!! Wszelkie kuracje ziołowe należy skonsultować z lekarzem, powyższe porady nie zastępują wizyty u lekarza. Kobiety w ciąży oraz karmiące mogą stosować jasnotę wyłącznie zewnętrznie. 

Pozdrawiam Dziewanna. 

Korzystałam z własnej wiedzy, własnych notatek oraz "Fitoterapia - ziołolecznictwo - zioła" Henryk Różański. 



/06fc778c5505f7285e98b7466f5dc4b5.png">