Wczytuję dane...

Taszniki i tobołki.

Taszniki i tobołki.

 TASZNIK POSPOLITY  (Capsella bursa pastoris) 

bydelnik, kaszka, kaletka pasterska, sercowa torebka, sercówka, serduszka, sumi pastusze, taszka, torebka pasterska, zozulnik.

TOBOŁEK POLNY (Thlaspi arvense) kaletki, szelestki, szelestucha. 

.

.

.

.

Któż z nas nie próbował tych słodkich serduszek jak był mały? podejrzewam, że większość z nas skubała je na łące czy w ogrodzie. 

To ziółko często przeklinane przez ogrodników bowiem ciężko je wyplenić z ogrodu. Mało kto wie, że ten uporczywy chwast to również drogocenne lekarstwo. Odrobinę niedocenione i zapomniane. Dlatego kochani jak znajdziecie w ogrodzie może warto sobie przygotować leczniczą naleweczkę, warto dodawać go również do surówek i sałatek, będą piękną i nietuzinkową ozdobą dania. 

Ziele tasznika jest wykorzystywane przez człowieka co najmniej od ośmiu tysięcy lat. Nasiona tobołka zostały znalezione podczas badań archeologicznych w wykopaliskach jednej z osad neolitycznych w Catalhoyuk w Turcji, datowanej na około 5950 rok pne.

Wzmianka o taszniku pojawiła się w najstarszym chińskim zielniku cesarza Shen Nunga z około 2700 roku przed naszą erą. Zaliczył on tasznik do grupy dwudziestu tak zwanych „książęcych ziół”. Informacje na temat tasznika możemy znaleźć również w dziełach Hipokratesa. 

Roślina prawdopodobnie pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego. Rośnie masowo na polach, pastwiskach, ugorach, rumowiskach, przy drogach, płotach, murach i w ogrodach. 

.

.

.

.

Roślina dwuletnia dorasta do 40 cm. wysokości. Łodyga sztywna, mocna, gałęzista. Liście dolne zebrane w różyczkę, zatokowo ząbkowane lub pierzastodzielne, niekiedy całobrzegie, podługowate, na ogonkach. Liście górne siedzące. Kwiaty białe drobniutkie, bardzo rzadko różowawe. Owoc - sercowotrójkątna łuszczynka osadzona na cienkiej szypułce. 

Kwitnie od kwietnia do października. 

Tasznik jest często mylony z tobołkami polnymi ( Thalaspi arvense). Łodyga kanciasta, bruzdowana, liście zatokowo ząbkowane, cała roślina pachnie czosnkiem. Tobołki wykazują podobne działanie co tasznik, mają podobny skład chemiczny i działanie. 

.

.

.

.

Ziele oraz korzeń tasznika oraz tobołka zawierają cholinę, acetylocholinę, tyraminę, garbniki, fitochinon, ryboflawinę, kwas askorbinowy, karoten, saponiny, kwasy kawowy, jabłkowy, cytrynowy, fumarowy, glikoalakoid siarkocyjanowy, histaminę, sole siarki, potasu, fosforu i wapnia. 

Najbardziej wartościowe są zimne wyciągi z ziela czyli sok, macerat, nalewka. Napary, herbatki, odwary i intrakty są bezwartościowe. 

Wyciągi z tasznika i tobołka działają przeciwkrwotocznie, wykrztuśnie, żółciopędnie, moczopędnie, przeciw - zapalnie, odkażająco, przeciw biegunkowo. Regulują przemianę materii, zwiększają perystaltykę jelit, likwidują nieżytu żołądka oraz jelit. Uszczelniają i wzmacniają naczynia krwionośne, zapobiegają wysiękom limfy i wylewom podskórnym, kurczą naczynia krwionośne, hamują krwotoki maciczne i obkurczają ją. Podnoszą ciśnienie krwi, zwiększają napięcie ścian żołądka i jelit. Zalecany przy krwiomoczu, zapaleniu nerek i pęcherza, gruźlicy, krwawych biegunkach, hemoroidach, kamicy moczowej i żółciowej, dnie, wszelkich wysiękach limfatycznych, chorobie wrzodowej, trądziku różowatym, pokrzywce, reumatyzmie, moczeniu nocnym. 

Surowcem jest ziele tasznika lub ziele wraz z korzeniem tobołka, które zbieramy w czasie kwitnięcia, ale kiedy są już owocuje. Ziele suszymy w temperaturze niskiej maksymalnie 35 stopni. Suszone ziele ma trwałość tylko do 4 miesięcy, dlatego warto je zakonserwować alkoholem. Pamiętajcie o tym kupując ziele, zwracajcie uwagę na termin ważności !!! 

.

.

.

MACERAT

4 łyżki ziela zalać 1 szklaną źródlanej wody, może być kranowa, ale przegotowana i w temperaturze pokojowej. Macerować pod przykryciem 8 godzin.  Przecedzić, zażywać po 150 ml. 2 - 4 razy dziennie. dzieci 10 - 15 kg. po 21 - 32 ml, 20- 25 kg. po 42 - 53 ml, 30 - 35 kg. po 64 - 75 ml, 40 - 45 kg. po 85 - 96 ml 3 -4 razy dziennie. 

.

.

.

 ALKOHOLATURA

0,5 szklanki świeżego, zmielonego ziela zalać 300 ml. alkoholu 50 - 70 % o temperaturze pokojowej, wytrawiać 10 dni, przefiltrować. Zażywać 3 - 4 razy dziennie po 1 - 2 łyżeczki. 

.

.

.

.

SOK 

Świeże ziele tasznika lub tobołka zmielić maszynką do mięsa. Na 1 szklankę masy zalewamy 100 ml. wódki. Wytrawiamy 8 - 10 godzin szczelnie zakręcone. Przepuszczamy przez sokowirówkę. Wyciąg można zakonserwować miodem na 100 ml. wyciągu 100 ml. miodu i 50 ml. gliceryny. Lek zażywamy 3 - 4 razy dziennie po 2 - 3 łyżeczki. Lek bez miodu rozpuszczamy w wodzie. 

 

NALEWKA 

1 szklankę ziela zalać 400 - 500 ml. wódki lub wina. Wytrawiać 14 dni, przefiltrować. Zażywać 3 - 4 razy dziennie po 1 - 2 łyżeczki. Można stosować zewnętrznie. 

.

.

.

UWAGA !!! 

W mieszankach ziołowych, z których przyrządza się odwar lub napar tasznik pełni rolę dostarczyciela flawonoidów uszczelniających i wzmacnia­jących naczynia krwionośne, w minimalnym natomiast stopniu  jako środka przeciwkrwotocznego. 

Każdą kurację ziołową należy skonsultować z lekarzem. Porady umieszczone nie zastępują leczenia i wizyty u lekarza. Dotychczas nie ustalono przeciwwskazań do stosowania ziela, a jako że stosowane jest w lecznictwie od dawna i brak jest informacji na temat ewentualnych działań niepożądanych, uważa się, że zażywanie ziela w małych dawkach i przez krótki okres czasu jest bezpieczne. 

 

/06fc778c5505f7285e98b7466f5dc4b5.png">