Wczytuję dane...

Frytki z marchewki.

Frytki z marchewki.

SKŁADNIKI:

15 sztuk średnich marchewek

olej kokosowy do smażenia, papier do pieczenia

MIX ZIOŁOWY: 

2 łyżki stołowe kurkumy, 2 łyżki suszonego czosnku niedżwiedziego (może być zwykły), łyżka szczypiorku, szczypta kozieradki, szczypta pieprzu czarnego, łyżka oregano, łyżka bazyli, łyzeczka kminku mielonego, szczypta carry. Zioła i przyprawy możemy dodawać według własnych smaków oraz upodobań. 

WYKONANIE:

Marchewki szrujemy szczoteczką, płuczemy i kroimy na ćwiartki wzdłuż. Zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na 1,5 godziny.

W tym czsie mieszamy dokładnie przyprawy i zioła.

Na blasze wykładamy papier do pieczenia, który smarujemy olejem kokosowym. Osączone z wody marchewki układamy na blasze, skrapiamy delikatnie olejem kokosowym i posypujemy mixem ziołowym. Pieczemy w temp.180 stopni około 20 minut. 

Możemy też smazyć marchewki na patelni na rozgrzanym oleju kokosowym, na małym ogniu około 15-20 minut. W zależności od tego jaką twardość i chrupkość chcemy osiągnąć.

SmacznegoWystawiony język. Elżbieta

.

/06fc778c5505f7285e98b7466f5dc4b5.png">