Wczytuję dane...
Gwarancja: 12 miesięcy
Wysyłka od: 6.69 PLN
Producent: Dary natury

Olej z czarnuszki produkowany jest z nasion czarnuszki siewnej (łac.nigella sativa). Czarnuszka jest to roślina z rodziny jaskrowatych a jej ojczyzną są Irak i Turcja. Uprawiana jest na przyprawy oraz w celach leczniczych. Olej z czarnuszki jest jednym z najcenniejszych olejów na świecie. W starożytności nazywany był m.in. złotem faraonów i uważany za panaceum na wszelkie dolegliwości. Mawiano że leczy wszystko oprócz śmierci. 
Olej z czarnuszki wykazuje silne właściwości przeciwpasożytnicze, antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Ceniony jest przez dietetyków, zielarzy i zalecany dla osób mających problemy z alergią i astmą oraz jako specyfik wzmacniający naturalną odporność organizmu. W kosmetyce olej ten jest stosowany do pielęgnacji suchej, wrażliwej i łuszczycowej skóry oraz w leczeniu trądziku i infekcji skórnych a także w leczeniu chorób paznokci i włosów. 
W swoim składzie zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe (ponad 80%): Omega 6, Omega 9 i Omega 3. Bogaty jest również w witaminę E, witaminę F, biotynę, sterole oraz tymochinon – substancję która posiada właściwości wspomagające leczenie np. astmy i alergii lub zewnętrznego stosowania na  drobne urazy i stany zapalne. Zawiera również witaminę K.

/06fc778c5505f7285e98b7466f5dc4b5.png">