SKŁADNIKImąka z pszenicy durum*, sól (*certyfikowany składnik ekologiczny) OPISOrzo (znany również jako Risoni) to mały, wysuszony makaron kształtem przypominający ziarna ryżu.Według Włochów, ziarna wyglądają jak jęczmień. Z tego powodu produkt nazywa się Orzo, co oznacza jęczmień w języku włoskim.Jest to dobrze znana odmiana makaronu w większości krajów śródziemnomorskich. W Izraelu jest to "ptim", w Grecji nazywają go "kritharáki", a w Turcji "arpa şehriye". Również w Arabii produkt jest dobrze znany.Na Sycylii, w miejscu pochodzenia Orzo, ludzie używają tego makaronu przede wszystkim jako dodatku do zup.Ale jest jeszcze wiele innych sposobów jego przygotowania, na przykład z sosem pomidorowym lub pesto, także jako pilaw z warzywami z grilla.Doskonale nadaje się do szybkiego risotto, zwanego orzotto. WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 gWartość energetyczna: 1519 kJ / 358 kcalTłuszcz: 1,2 gw tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 gWęglowodany: 75 gw tym cukry: 3,3 gBiałko: 10,5 gSól: 0,01 g SPOSÓB PRZYGOTOWANIAZagotować wodę z solą. Wsypać makaron i gotować 7 minut. ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIAPrzechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Kod kreskowy: 8718976015790PKWiU: 10.73.11.0
ŻYWNOŚĆ NATURALNA
-
EAN:
8718976015790
-
Kod_producenta:
8718976015790 [7716541]