Wczytuję dane...
Model: 12207
Wysyłka od: 6.69 PLN
Producent: bionat

SKŁADNIKIotręby żytnie*,  woda, regulator kwasowości: kwas mlekowy, mąka żytnia*, ocet jabłkowy*, skrobia ziemniaczana*, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, serwatka w proszku, drożdże, olej rzepakowy* (certyfikowany składnik ekologiczny)   OPISZakwas piekarski otrzymywany jest w naturalnym unikalnym procesie opartym o wieloletnie doświadczenie Firmy. Połączenie odpowiednich składników oraz procesów przebiegających w określonym czasie i temperaturze, przekształciło bioflorę i mikroorganizmy, doprowadzając w efekcie do wytworzenia produktu najwyższej jakości.Zakwas piekarski dodatkowo wspomaga i ułatwia wytworzenie ciasta. Wydobywa i utrwala w pieczywie delikatny aromat, subtelny smak użytych składników, natomiast chrupiąca skórka i sprężysty miękisz są gwarancją najwyższej jakości pieczywa. Dostępny jest w opakowaniach po 250 g. Porcja taka wystarcza do wypieku 30 bochenków chleba o gramaturze 500 g. Produkt sprawdza się do wypieku zarówno w automatach jak i w domowym piekarniku. Wypiek w piekarniku umożliwia uzyskanie dowolnej formy chleba - bochenków okrągłych, podłużnych, foremkowych. Wypiek w automacie wymaga kilku minut Twojego czasu na przygotowanie składników i wybór programu, resztę urządzenie wykona za Ciebie.Jest to produkt rekomendowany przez Polską Ekologię.   SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Bardzo ważne jest aby pamiętać o właściwej proporcji dawkowania kwasu do mąki zgodnie z poniższą tabelką: Dawkowanie: Chleby pszenne                                               ok. 1-2%  (10 - 20 g na 1 kg mąki) Chleby pszenno-żytnie                                 ok. 2-3%  (20 - 30 g na 1 kg mąki) Chleby wieloziarniste                                    ok. 3-4%  (30 - 40 g na 1 kg mąki) Chleby żytnie                                                   ok. 5 %    (50 g na 1 kg mąki)   Domowy wypiek chleba - w piekarniku: 1. Przygotowane i odważone składniki wyrabiamy ręcznie około 10 min  lub w mikserze 5 min przy wolnych obrotach i 3 min na średnich do uzyskania właściwej, jednolitej konsystencji. 2. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 20 minut w temperaturze pokojowej. 3. Następnie dzielimy ciasto na porcje według uznania 350g/450g/550g i formujemy w podłużne bochenki. Zwilżamy wierzch wodą kładąc na mokrą gąbkę lub ściereczkę, po czym obtaczamy w dowolnej posypce np. z ziaren słonecznika, siemienia lnu, w mące razowej typ 1850, otrębach lub płatkach zbożowych. 4. Tak przygotowane i udekorowane ciasto wkładamy do posmarowanych wcześniej tłuszczem foremek i przykrywamy ściereczką. 5. Foremki odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45-60 minut do dwukrotnego zwiększenia objętości. Aby wierzch nie "obskórzał", po 20 minutach zraszamy wodą. 6. Po wyrośnięciu ciasto wkładamy do nagrzanego wcześniej do temperatury ok. 210 st. C  piekarnika. Przed włożeniem ciasto można lekko zrosić wodą i naciąć dekoracyjnie nożykiem. Do piekarnika wstawić naczynie z wodą. 7. Wypiekać w zależności od gramatury 35/56/50 minut. 8. Po wypieku wyjąć z foremek chleb do wystygnięcia. Aby nadać połysk skórce, po wyjęciu z pieca zrosić wodą.   Domowy wypiek chleba w automacie. 1. Wszystkie składniki wsypujemy do formy w automacie, wlewamy wodę i wybieramy program wypieku. 2. Jeżeli w automacie nie ma funkcji programowanych, proponujemy ustawić czas na około 2,5 h (z dokładnością do 15 minut) lub według uznania. 3. Po wypieku wyjmujemy chleb z formy i odkładamy na deseczkę.   WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 gWartość energetyczna: 702,39 kJ; Tłuszcz: 1,55 g;w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,16 g;Węglowodany: 25,66 g; w tym cukry: 4,50 g; Białko: 5,96 g; Sól: 0,009 g   INFORMACJA ALERGENNA Zawiera serwatkę (z mleka) i żyto.   ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIAPrzechowywać w temperaturze 4 - 22 st. C w zakręconym słoiku.   Przy zakupie 5 szt. zakwasu piekarskiego 250 g, otrzymasz 1 szt. zakwasu gratis. Promocja trwa do końca grudnia.Kod kreskowy: 5906992392855PKWiU: 10.61.24.0

ŻYWNOŚĆ NATURALNA

  • EAN: 

    5906992392855

  • Kod_producenta: 

    5906992392855 [5278459]

/06fc778c5505f7285e98b7466f5dc4b5.png">