Wczytuję dane...
Gwarancja: 12 miesięcy
Wysyłka od: 6.69 PLN
Producent: Ulik

Miód gryczany zapobiega i wspomaga w leczeniu chorób serca i układu krążenia, zwłaszcza na podłożu miażdżycowym. Cenny w leczeniu niedokrwistości z niedoboru żelaza, korzystnie wpływa na organizm u chorych w okresie rekonwalescencji po zabiegach operacyjnych z utratą krwi.

W miodzie gryczanym występują związki magnezu, żelaza i innych biopierwiastków oraz duże ilości rutyny, która pomaga w przyswajaniu witaminy C.

Korzystnie wpływa na wzrok, słuch i pamięć.

Stosowany również w zaburzeniach na tle nerwowym, stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego

  • BARWA: od ciemnoherbacianego do brunatnego (po skrystalizowaniu jasnobrunatny)
  • ZAPACH: intensywny kwiatu gryki
  • SMAK: ostry, lekko piekący
  • Naturalny miód pszczeli z płynnej konsystencji (patoki) zmienia się w ciało stałe (krupiec).

    Krystalizacja miodu jest naturalnym procesem zachowującym ten sam skład chemiczny, właściwości odżywcze i lecznicze oraz świadczy o dobrej jakości miodu.

    Płynny miód krystalizując zmienia swoją barwę na jaśniejszą. Czas krystalizacji uzależniony jest od odmiany miodu i waha się między 5 dni (dla miodu rzepakowego) do kilku miesięcy (dla miodu akacjowego).

    W prosty sposób miód skrystalizowany można przywrócić do płynnej konsystencji. Słoik z miodem należy podgrzewać przez kilka godzin w temperaturze 40 st. C.

/06fc778c5505f7285e98b7466f5dc4b5.png">